Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2012 23:07 - Да изчегъркаме черния етикет
Автор: svetlaivanova Категория: Политика   
Прочетен: 3067 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.06.2012 08:14


                 Според американското списание “Foreign affairs” България се нарежда до Гвинея, Черна гора, Венецуела, Украйна и Бирма като мафиотска държава. Освен това, според изданието има бум на престъпността у нас, силна връзка между държавата и подземния свят и дори съществува държавна мафия. Авторите се позовават на данни от стари доклади.

Мисля си колко е лесно да лепнеш етикет на някого и на нещо, все едно ти си го произвел. Така всичко, „бутилирано“ в България, става синоним на нещо некачествено, без значение кога и от кого е направено.  Нищо, че днес нещата са други. Говоря за усилията на сегашното ни правителство именно срещу този черен етикет „престъпна страна”.

Всички сме свидетели на активната борба срещу организираната престъпност. Множеството арести на известни и не чак толкова популярни имена на погазилите закона. Докато преди години хората с прякори бяха синоним на власт и всяваха страх в населението, днес по-често вместо прякори научаваме имената на операциите срещу бандитите. Напоследък обществото ни живее по-спокойно и аналитиците отчитат по-голямо доверие във властимащите заради действията, предприети в тази посока.

Когато бях ученичка, всички споменаваха със страх имената на местните лоши момчета, а не можеха да назоват нито един министър. Днес е обратното – все по-често се чуват имената на тези, които се грижат за нашата сигурност и все по-малко хора искат да се свързват с безнаказаните доскоро негодници.

Преди време, нека да си го признаем, бизнесменът например, търсеше за помощ местната изявена мутра, за да е в добри отношения с нея. Саморазправата и уж доброволното застраховане изместваха полицията. Сега всеки гледа да се разграничи от онзи, който извършва незаконни действия. Струва ми се, че все повече вярваме в закона, в съда и неговата справедливост и търсим помощ от органите, отговарящи за реда и сигурността ни, разчитаме на тях, а не на самозванците, които раздаваха правосъдие. Така, както винаги е трябвало да бъде. Страната ни вече не заслужава да бъде нареждана сред държавите, които си имат мафия и мафиите, които си имат държави. И колкото и за авторитетно да минава американското списание, нека не забравяме, че ние също имаме авторитет, който не бива да се уронва заради стари, непроверени данни.

Трябва да имаме самочувствие. И да не чакаме само на властта да си върши работата, а всеки един от нас да се замисли какво прави или не прави, за да свързват името на страната ни с корупцията, защото точно тя е едно от лицата на престъпността. Когато самите ние се разграничим от манталитета на хората в т.нар. мафиотски държави, едва тогава ще успеем да изчистим името на България.

Важното е, че сме направили първата крачка напред в държава, в която километри са били извървени в грешната посока. 
---------------------------------------------------------------------
Публикувано във в-к "Стандарт".




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 526064
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930