Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2012 00:11 - ЦИВИЛИЗОВАНЕ НА ДИВАТА ПРИРОДА
Автор: svetlaivanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3385 Коментари: 0 Гласове:
2



         Първо бяха горите. Поляните. Дивата природа. После дойдоха хората. На разходка. За гъбки. Няма лошо. Появиха се малки пътечки. Една хижа. Лагер (вече порутен). Път за коли. Асфалт. Естествено, донякъде. Разрешителни за строеж. Едно, две, десетина, безброй. Шум. Машини. Кучета. Уж добрички, питомни. Хората ги доведоха. Едно. Две. Десетина. Да им пазят строежите. Не хапеха. Но и не бяха вързани. Хората ги хранеха, когато са там, а когато ги няма - да се спасяват сами. И те се спасяваха. Боклуци – бол. От  добрички се превърнаха в диви. Свободата им се отрази добре. Взеха да се размножават. Скоро ще тръгнат на глутници.

Хората си построиха къщите. Къде законно, къде не. Някои – направо кооперации. Да се чудиш да почиват ли отиват там или да живеят. Други скалъпиха „бидон вили“. С подръчни средства. Кой каквото намерил – оттук малко тухли, оттам ламаринка. По-нататък тоалетничка – между три бора близко един до друг, на които са заковани ламарини. До нея бунгало. До него приспособено за живеене автобусче. Всеки според възможностите си. Планина има за всички. Както и дърва за огрев.

И така. Хората си наредиха обиталищата толкова близко едно до друго, че да не им липсва градският навик да гледаш на съседа в чинията.

Направиха си и градини. Отначало – колкото да има салатка за ракийката. Поливаха ги с питейна вода. Тя обаче взе да не достига. А пък и виното не върви със зарзават. Тогава си докараха и животни. А с тях и кърлежи.

Накрая – къде без музика. И то ритмична, с тъпани - на живо. Тук няма вечерен час. Който иска да му е тихо, да не влиза в гората.

Сега доволно се разпъват трапези. Естествено, не на земята. Пред всяка къща – беседка, барбекю, дървени пейки, или каменни – отново според възможностите. Тук – там разхвърляни празни бутилки, бидони, стари джапанки, счупени мебели, торбички, торби, торбалаци. Накрая едно - две сметища за разкош. Или - за общите кучетата.

Това не е приказка. А можеше да бъде. Опознай природата, за да я обикнеш. Започни от Пирин планина, местността Синаница. Вече има и хотелче. Ще го познаете. Доста височко, като се има предвид разрешената височина на къщите в планината. Има и детско кътче. За малчуганите, които не искат да се чувстват като на планина. Може да полюлеете и вашите там. Един съвет - преди това ги напръскайте против кърлежи и ги предупредете, че тези кученца, които се разхождат като у дома си, не ядат само храна на гранули.
-------------------------------------------------------------
Публикувано във в-к "Преса"

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 526138
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930