Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 17:02 - Забранено до 18! - представяне
Автор: svetlaivanova Категория: Забавление   
Прочетен: 2452 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 01.11.2010 18:04


Скъпи приятели,
както обещах в официалната ми страница във фейсбук, ще публикувам части от първата ми книга "Забранено до 18!" (изд. Сиела) за първи път тук.
Скоро предстои издаване на новия ми роман "Светът в краката й" за който ще получите предизвестие и покана.
Предупреждавам, че ще публикувам романа без намесата на литературен редактор и коректор.
И както е редно първо ще Ви го представя. Очаквайте всеки ден по една глава от книгата.
Благодаря Ви за интереса!
image

image
За автора от издателство Сиела

На книжния ни пазар се появи ново талантливо перо, при това в ръката на популярната ни певица – Светла Иванова.

Романът „Забранено!” е дебютът й в прозата, но писането не е нещо ново за нея. Досега тя се е изявявала като автор на текстове за песни.  За разлика от лиричните стихове за любовта и нежността, в тази книга  върху белия лист оживява едно обикновено момиче, чийто неспокоен живот е проследен  под  формата на разказ от първо лице.  Диалозите са живи, вмъкнати са умело в действието и му придават допълнителна автентичност. Написана с много искреност  и въображение , „Забранено!”  (за лица под  18 години) е четиво, което със сигурност няма да доскучае, нито ще остави безразличен читателя.  Защото всичко в нея е като истинско, сякаш се случва пред  очите ни.

Светла Иванова показва  умение не само да привлече, но и да задържи вниманието до края на сюжета още с първата си творба в този жанр.

 

*****

 

От автора

Написах тази книга на един дъх, на екс. Така както героинята ми обръща водките…

Разказва се за живота на едно обикновено момиче, което отчаяно се бори за щастие по своя си начин. Привидно е самонадеяна, нахакана и не й пука от нищо, а всъщност е чувствителна и  ранима. Тя е постоянен обект на мъжката похот, но  личният й живот е провал след провал. В безуспешно търсене на някаква що годе прилично платена работа, неуморна за купони и барове, оплетена във флиртове, приятелства и предателства, Вихра се опитва да излезе от омагьосания кръг, който я е завихрил. Езикът й е остър и често груб, понякога е цинична, но никога подла. Тя е себе си и няма намерение да се преструва на друга, за да се хареса някому. Винаги директна, безпощадна  към недостатъците на другите, обаче и към своите.

В тази книга има повече беднотия, отколкото разкош, повече човешка мръсотия, отколкото благородство и доброта. Образът на Вихра не е пример за подражание, но колко от нас са безгрешници с виза за рая?

Аз поне не съм срещала.

Светла Иванова

*****

 

След Ерика Джонг и Оксана Робски за първи път попадам на толкова саркастичен женски роман. В Източна Европа има гневни писателки, но за попадането под зависимостта на алкохола не излизало по-детайлно и честно свидетелство.”

 

Йордан Ефтимов,

(поет, литературовед, литературен критик, радиоводещ)

 

*****

Кратка анотация за романа „ЗАБРАНЕНО ДО 18!” на Светла Иванова

Можем да определим книгата като роман за живота и обикновените приключения на едно младо момиче. Но дали всичко е толкова повърхностно и просто. Оказва се, че зад на пръв поглед обикновеното момиче се крие един сложен и противоречив характер. Оказва се, че животът е готов да поднася изненади дори в привидно най-ординарни ситуации. Романът ни запраща директно във вихъра на един сложен психологически образ – Вихра (казват че имената определяли характера на притежателите си, дали?). Героинята, като всеки млад човек е отговорила положително на хамлетовския въпрос – „да бъда или да не бъда”. Но тук идва вече сложното. Да бъда, но как? Да бъда материално задоволена или да бъда духовно извисена? А защо не и двете? А защо не ту едното, ту другото? А бъдейки, в какво ще се превърна в крайна сметка? Ето това са съвременните въпроси, на които по един или друг начин дава отговор романът. Или по-точно, дава насока за размисъл. Отговорите всеки намира сам за себе си.

Моят отговор е, че основната идея на произведението е, че стремежът да се реализираш на всяка цена те поставя в непрекъснат конфликт със себе си и със света. Както и това, че няма еднозначни отговори и перманентни решения. Човекът не е еднопланово същество. Изтъкан е от противоречия и условности и в крайна сметка трябва не да намери някаква универсална формула за успех, а просто да достигне до своя баланс, който би го накарал да се чувства добре. Това, смятам, че е посланието, което ни отправя главната героиня – Вихра.

Произведението се характеризира с много силни и сложни образи, дълбок психологизъм, неочаквани обрати и гладко повествование. Това са качествата, които правят от романа едно увлекателно и съдържателно четиво.  Една художествена снимка на реалността, която впечатлява със своя ярък контраст и неповторима композиция.

Това е художествена литература, която се чете на един дъх, но след това ти оставя цяла вечност за размисъл.

                                                                                               

                                                                                        СТАНИСЛАВ ПЕНЕВ

(писател, сценарист в предаването „В неделя с...”, БНТ)

 

*****

Романът “Забранено” в никакъв случай не е демонстрация на chick lit.

Стилът на Светла Иванова е зрял. Мисълта е точна ярка и лаконична.

Сравненията  й са поразителни и  кратки. Те издават сериозно отношение към езика на човек, който не се  занимава единствено с литература.

         Светла Иванова има интересни находки, проницателна наблюдателност и живо любопитство към живота.

         Очарователни са късите изречения на авторката, които шибат като камшик. Уж безцеремонно, но издават  силната й  чувствителност.

Всичко това са доказателства за шлифован талант.

Лично за себе си не мога да определя към какво се накланят предпочитанията ми. Защото са еднакво силни  и двете страни на този роман. Вълнувам се  от  сочния разказ, но и  от монолозите - протест на бунтуващата се подтисната чистота.

         С нетърпение очаквам следващата артистична  провокация с подпис Светла Иванова - независимо от това с коя от всичките музи ,но задължително ярка и красива.”    

                                                                                              Татяна Гранитова-Ничева (кинокритик)

 

 

 



Тагове:   роман,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524774
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031