Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2011 10:03 - Каква да е сватбата – традиционна или нестандартна?
Автор: svetlaivanova Категория: Тя и той   
Прочетен: 2142 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 20.09.2011 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

         Всичко е въпрос на компромиси и най-вече на кого искаш да угодиш: на роднините, приятелите или на себе си. Като се има предвид защо се прави сватбата, би трябвало да е на себе си и на половинката, но само мисълта, че имаш свидетели - баби, дядовци, роднини, спъва въображението.

Аз не бих направила грешката да се омъжа, спазвайки всички традиции и разваляйки най-щастливия момент в живота си. Повечето хора си мислят, че нищо в този ден не би могло да помрачи настроението им, но се сещам за някои ситуации (без да съм била на мястото на младоженците), от които ми е ставало неловко.

Не бих искала например да ме „откупуват” с жълти стотинки. Да ми строшат входната врата и да нахлуят, като с взлом, за да ме вземат без да имам нищо против да се дам доброволно (все пак съм на собствената си сватба). И срещу подкуп не бих се навила да ме изпраща местния фолк оркестър, а зяпачите да си подават в 10.00 часа сутринта второ шише ракия. Какво по-неприятно и от тържествения равен тон на служителката в ритуалната зала със заучените фрази?! Какво по-тъпо от подвикванията на ди-джей, който те кара да се червиш, нарежда ти какво следва, крещи „горчиво” през 5 минути и ти напомня (налага) да се целуваш в най-неподходящите за теб моменти?! Това, вместо да ти подслади тържеството, ти вгорчава празника.

Не вярвам в суеверия, но понякога е достатъчно някой да ти припомни, че когато разсипеш солта ще се ядосваш, за да ти вдигне кръвното. Така е и с някои сватбени ритуали. Какво по-пошло от това да настъпваш любимия си, защото така „цял живот ще командваш”?! Ами ако не го настъпиш? Ако тръгнеш в този брак с мисълта, че само теб ще те командват? Ами ако по-малката част от питата се падне на теб? Ами ако... Чакайте малко! Не може още в първия ви ден като женени да си избодете очите, заради по-голямото парче хляб да започнете с делба или надпревара. Не може борбата за надмощие, разочарованието или успехът на единия да е водещ от старта на семейството.

А може би за някои това са най-хубавите моменти от сватбата им. И тук важи правилото, че щастието и радостта – всеки ги разбира по свой си начин. В едно съм сигурна - православни сме. Независимо кой от обичаите ще спазим, ако се женим, е добре да ни венчае свещеник. Църковният ритуал е свързан с християнски ценности и нещо наистина свято. Защото само пред Бог всички сме равни.

----------------------------------------------------------------------------------

Публикувано в сп. ELLE, България.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Izberete nai-udobnoto i prieml...
01.09.2011 01:23
Izberete nai-udobnoto i priemlivoto za vas dvamata. Tradiciite ne sa veche syshtite.Syzdaite novi! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524811
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031