Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 23:18 - Роби на мрежата
Автор: svetlaivanova Категория: Технологии   
Прочетен: 1565 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

Нямате ли чувството, че денят се скъсява, но не заради зимния сезон? Че не ни стига за нищо. Че не разполагаме със свободното време, което лекомислено сме разхищавали преди. И не, защото безгрижното детство е свършило, а срещите с приятели отстъпват на бизнес отношенията ни. Разкъсваме се между семейство, задължения, работа, хобита, лобита и някак все не смогваме да свършим всичко. Личното ни време става по-малко. СПА центровете и антистрес терапиите са единственото ни бягство от действителността, но дори и когато се опитваме да релаксираме с йога, умът ни работи за това, което трябва да направим после.

Това усещане за недостиг на време е характерно най-вече за хората на средна възраст, работещите, родителите, съпрузите. Тези, които разчитат много на мобилните връзки, за да сколасат с всичките си задължения. Уви, често пъти вместо съкращаване на минутите, се постига усложняване на начина, по който нещата се случват поради  недостатъчно бързи устройства, които са призвани да ни помагат. Затова често предпочитаме да свършим нещо сами, вместо да се забавим с некачествената мобилна връзка. Защото тя е бавна, неефикасна и изоставаща спрямо изискванията на съвременния динамичев живот. И най-вече спрямо нашите очаквания като ползватели.

Въпреки интернет връзките, мобилните оператори, социалните мрежи и напредъка в развитието на техниката, които постоянно се усъвършенстват за наше улеснение, не можем да се порадваме на достатъчно свободно време. Защото тази електроника не винаги успява да изпълни докрай предназначението си.

Колко време ви отнема да направите списък на липсващите продукти в хладилника ви, да ги купите, да прочетете рецепта в книга или „Гугъл“, да я продиктувате на дъщеря си по телефона? А да организирате пътуване – секретарка, резервация на самолетен билет, стая в хотел, ориентиране, настаняване, попълване на регистрационни карти, шофьор, преводач, екскурзовод, намиране на уютен ресторант с добра кухня в непознато място, билет за концерт, получаване на документи, изпращане на работния ви доклад и т.н. до безкрай. Бумащина и все още царуваща бюрокрация.

Това са само част от ежедневните ни нужди и проблемчета, с които се сблъскваме. А ако ни се наложи да организираме нещо по-голямо?

Сега си представите бъдеще, в което с няколко движения можем да си спестим всичко това. Да сложим в джоба си и секретарката, и администратора, и екскурзовода... Напълно възможно е.

Microsoft създаде филмче за бъдещето на света. За нашето утре. В него разказва в шест минути какво да очакваме през 2019-та. А то с една дума е - свобода. Предлагам ви да го гледате, ако още не сте. То ще ви помогне да настроите часовниците си още днес за това, което ни очаква.

Родителите ни може би ще го приемат като късометражен филм от жанра фантастика, но, ако вече сте го гледали, знаете, че повечето от нещата, които се показват в него вече са се случили. Просто връзката ни със света е все още бавна и несъвършена. Не става, както ни се иска, с едно влизане в мрежата и направо на телефона ни. Чакаме си почти толкова, колкото, ако си вършим работата по стария начин – с ходене, питане и говорене. Само дето помощните средства, които ползваме, се обединяват в едно име - чичко Гугъл. Но, докато той също е зависим от бавната връзка на мрежата и докато пробваме пак и пак, и пак, и пак да сме онлайн, няма да можем да се радваме на полагащото ни се свободно време. За въпросната мудна комуникация дори си плащаме. Засега – безумно скъпо. 
--------------------------------------------------------------------------------
Публикувано във вестник "Стандарт".




Гласувай:
7



1. apostapostoloff - СПА центрове ли?
26.11.2011 04:11
"СПА центровете и антистрес терапиите са единственото ни бягство от действителността..."

Хайде, де! Ами връткането, пърцането? Него къде го оставяте? Голема убавиня е, ей! И те откъсва напълно от действителността!

Не случайно Аристотел е казал: "От всичко най- много мразя да мисля и да работя, а най ми е хубаво, когато съм пиян и когато се празня."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524817
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031