Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 23:31 - Специалисти по всичко или колко струва една поп песен в България?
Автор: svetlaivanova Категория: Музика   
Прочетен: 2903 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 15.10.2011 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес всеки попизпълнител се превръща в едноличен търговец. Това не довежда до нищо кой знае колко продуктивно. ПОП певците станахме помощник - текстописци, съветник-аранжори, композитори, щем не щем - главни счетоводители, секретари, ПР-и, менажери, музикални продуценти, сценаристи, асистент-режисьори, организатори на човешки ресурси, рекламни агенти.

Както и стилисти, гримьори, тонрежисьори, озвучители, разпространители, дизайнери, спонсори, управители на собствените си фирми и инициатори на цялата тази дейност... Така е само у нас и то само в поп музиката.

Шансът да успееш с малки инвестиции е да си вещ във всичко това, сиреч - специалист по всичко. Защото ползването на специалисти от гореизброените професии струва скъпо. Най-евтиният вариант - сами да напишете музиката, текста, да репетирате по къщите си, да измислите сценарий, стайлинг, да режисирате видеото ви и накрая да си бъдете ПР и менажер.

Ако не можеш сам да си напишеш "хит", трябва да платиш за обещан такъв на някого от корифеите в бранша. При по-отраканите това може да ти струва дори шест - седем хиляди лева. Намират се и такива, които ги плащат. А има и други, не по-малко талантливи, които ще ви направят цял албум за доста по-ниска сума. Само трябва да ги откриете. Накрая песента може да се окаже крадена. Но да сте слушали внимателно какво купувате.

Така или иначе вие сте лицето на крайния продукт. Накрая на вас ще ръкопляскат или ще ви освиркват. Вие ще носите отговорност пред публиката, което ще рече, че на вас могат да лепнат етикета "крадец".

Стигнахме до текста. Пригответе си още петстотин лева за добър текст. По четиридесет лева средно на час за учител по пеене и ползване на студио по време на записа. Сега съберете похарченото дотук и предвидете поне още толкова за видеоклип. Намерете си добър ПР, което също никак не е лесно, нито евтино.

Съгласете се (по неволя) да подарите продукта си на малкото медии, които все още излъчват българска музика, защото единици са готови да плащат за право на излъчване. А и едва ли точно вашата първа песен ще предпочетат.

Накрая трябва да сте готови да си намерите сами участие. Или да се разделите с 20-30% от хонорара си. И най-вече - да не губите кураж, че ще успеете да напълните заведението. Ако се облягате само на страхотния си глас, трябва да попеете известно време на едно и също място, за да знаят хората къде да ви намерят. Или на всички възможни места, но на повечето от тях - безплатно. С две думи - бъдете готови на унижения, свързани с празни сцени и празни погледи.

Ако обаче разчитате само на едната си авторска песен, работата ви не е много сигурна. Ето, само в този случай може да дойде на помощ участието ви в музикално или друго реалити предаване,за което писах в предните материали. Но за да запомнят името ви, все пак трябва да сте имали късмета да изпеете повече от една песен в телевизионния ефир.

Извод: Не забравяйте да си повтаряте, че музиката осмисля живота ви. Но не само вашия.





Гласувай:
6



1. bapha - малко сте
16.10.2011 10:19

и все по-малко ставате... но добре, че ви има...
не спирай...
цитирай
2. injir - Музикант - къща храни ли? Както и ...
17.10.2011 15:22
Музикант - къща храни ли? Както и писател, и даскал, и.... Не ми се изброява. Така е у нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 526044
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930