Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2013 20:45 - За какво ходим на площада?
Автор: svetlaivanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4993 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какво му трябва на човек, за да бъде щастлив? Да има какво да прави (разбирайте - да работи), да има какво да сложи на масата и с кого да го сподели. Първите две обаче са проблем. Точно затова сме на площада. Някои казват, че протестиращите нямали еднозначен отговор на въпроса: „Защо сте тук?“. Аз, като ги слушам, всички отговори ми звучат еднакво – хората искат промяна за по-добро.

Но кои са добрите, които да извършат тази промяна?

Някои казват, че не са предишните, нито сегашните. Трети, за съжаление, няма. Или все още не сме ги избрали.

Вижте кои са добрите днес, кои са усмихнатите – те са на площада. Те ще извършат промяната. Всички се посмяха на наш гръб. Сега обаче  е наш ред. За първи път виждам надежда в очите на хората. За първи път, когато някой ме настъпи, или бутне в тълпата, ми казва „извинявай“, а не както преди „оп-па“. За първи път сме толкова будни, силни и единни. И няма как това да не е за добро.

Едно време си лепяхме етикета „трудолюбив народ”. Кой обаче е толкова луд да работи без пари, ако изобщо си намери работа? И защо едни да работят, а други да мързелуват на наш гръб. Явно поговорката: „Учи, за да не работиш“ стана актуална, запазена марка за управляващите. Не от тази или онази партия. От всички, за които сме опитни мишки. Всъщност, тези хора работят, и то не малко, само че за себе си, не за обществото.

А ние - от трудолюбив се бяхме превърнали в търпелив народ. „Трай, коньо, за зелена трева“. Да, обаче кой откъдето минеше да ни управлява, трева не никнеше. А ние дори не пасяхме, а пасувахме. Да си траем ли, когато посягат на творчеството на Ботев или ни наричат „интернет лумпени“? Прошката може да заема основно място в християнската ни система, но не трябва да мислим, че „И сто тояги са малко на чужд гръб“. А после, извинението или оправданието са като задник – всеки си го носи.

Озлобени от живота, който водим, бяхме забравили да се усмихваме един на друг, да общуваме, да разговаряме, да бъдем честни дори. Затворихме се в черупките си и чакахме. Чакахме. Чакахме. Нещо да се промени. Шепа хора крадяха от живота ни. Мислеха се за малки богове и вярваха, че без тях сме обречени. Ама ние и с тях се оказахме обречени. 

И пак ни питайте за какво ходим на площада. Защото си искаме живота, който заслужаваме  – по-добър и по-достоен. На площада сме, защото само тук има купон. И той е без пияни и махмурлии.
------------------------------------------------------------
Публикувано във в-к "Стандарт".




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. анонимен - Светле, искате смана на системата, ...
26.06.2013 21:05
Светле, искате смана на системата, нихт вар? С какво, бе душа? Сегашната се нарича либерален капитализъм. Знаеш ли коя му е алтернативата. Ония с дръпнватите очи я знаят. :) Уважавам те много заради многобройните ти качества.
цитирай
2. penchoan - Това е истината! Едни ходят, за да ...
26.06.2013 21:55
Това е истината! Едни ходят, за да изкарат един надник пари, другите ходят на купон! Вече са се превърнали в туристическа атракция.
цитирай
3. shveik5 - Харесах!
26.06.2013 21:56
Споделям!
цитирай
4. nrd - Успех!
27.06.2013 10:51
Подкрепа за всеки,който знае какво иска!
цитирай
5. jeremy231 - Я да се обадя в защита на Светлето, че са я налазили Кушели и Пенчоани
27.06.2013 11:00
Светле, тия, дето мило и драго дават да остане старото, но под ново име /това не е демокрация, това е псевдодемокрация и псевдо либерален капитализъм/, са от другата страна. Тях няма да ги видиш на първа линия, да защитят тезата си. Шушумиги.
цитирай
6. baskeret - народа не излиза на площада
13.12.2013 12:06
нацията излиза
само че когато нацията е обезличена
безличен е й площада.
а една част от българския народ ( и аз в това число)
иска да бъде силна нация
толкова, че да стане Гражданин на Света
Аз и сега съм Гражданин на Света
Но искам да живея в държава, а не в гето
И ако тръгна оттук да оставя страна
в която да се върна
а не бантустан
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524761
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031