Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 12:29 - Газ до дупка
Автор: svetlaivanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2545 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 21.08.2011 18:27


 

От край време внедряването на нови технологии ни плаши. Затова сме почти винаги на крачки зад другите европейски страни. Затова сме светлинни години по-назад от САЩ – номер едно в икономическото си развитие. (По нататък в текста срещу всяка спомената държава с номер ще изписвам мястото й в списъка на Световната банка по икономическо развитие). Затова Apple, Microsoft, Силиконовата долина, уви, са там, а не при нас. После минават през цяла Европа, докато стигнат до нас. А ние от предпазливост сме най-накрая на класациите. И после гледаме да си наваксаме, но вече сме изпуснали и модата, и изгодата.

Откакто се заговори за поредната нова възможност - добива на шистов газ у нас много хора изпаднаха в паника. Издигнаха в култ някакво филмче за грешка в Америка след която се забрани добивът му в близост до питейна вода. Както винаги, обръщаме внимание повече на пропуските и риска, вместо на положителните примери и ползите. Защото българите са по природа последователи на Тома неверни. Ние, докато не видим с очите си, или не усетим ефекта от нещо, не го зачитаме. Това, че шистовият газ е част от енергийната  индустрия на Щатите, не ни интересува. Това, че само за миналата година САЩ са добили повече газ за първи път в историята също. Нито това, че процесът навлиза и получава политическа подкрепа в напреднали европейски страни, като Полша (24-то), Германия (4-то), Австрия (25-то), Испания (12-то), Унгария (56-то). Нито това, че вече има дадени концесии за разработване на шистов газ в Румъния (48-мо) и в Турция (16-то). В последните години голям брой международни нефтени и газови компании са получили площи за разработване на този газ в т.нар. Балтийски басейн, а също така и в територията, в близост с Украйна (40-то), но за нас фактите пак нямат значение. Ние сякаш сме свикнали да сме на края на опашката и това не ни смущава.

У нас винаги има хора, които са принципно против новите технологии. Опитват се да преградят Дунава с дъски. От страх, неразбиране, неопитност, или оплетени в псевдоекопропаганда, ама задължително посрещат новото на нож.

От друга страна нашите екоорганизации са винаги и то от самото начало против. Защото голяма била вероятността да се образуват токсични потоци и да се разрушат водоносни пластове. При този процес трябвало много да се внимава. По принцип за всичко трябва да се внимава. Нали затова имаше конкурс за предварително проучване на условията, риска и залежите. Предвидена е голяма инвестиция за проучването и след това самият добив. Американският енергиен гигант „Шеврон” отговаря на изискванията за експертиза, капацитет и финансови възможности да поеме този риск, да вложи големи финансови средства, с което да се обезпечи, от една страна, икономическа ефективност, от друга страна - екологическа безопасност. Но не. Нашите екоорганизации първо протестират.

Вие чували ли сте някога единодушно мнение от лекари, експерти и учени? Като отивате на доктор, по какво всъщност го избирате. Първия път по нечия препоръка и после от личен опит, нали? Защо тогава не се доверим на опита на Щатите, вместо да си останем най-бедната страна на обединена Европа. Не е необходимо сами да откриваме топлата вода и шистовия газ. Помислете за ползите. България (76-то) има шанс да стане енергийно независима. Безработицата да намалее. По закон голяма част от парите, придобити  от евентуален добив в съответните общини, ще останат при тях. Съответно тези райони ще просперират. Всички ние ще имаме шанса да се замогнем. И най-после да отскочим от това отчайващо 76-то място.

Просто правителството трябва да вземе необходимите мерки, за да спазим всички изисквания и да „натисне газта” до дупка за въвеждането на тази технология. А пък ние - от невярващи да станем вярващи. Но това сякаш е най-трудното.

--------------------------------------------------------------------------------
Публикувано във в-к "Стандарт: 
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=377065




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Po-skoro sme mnitelni.
05.08.2011 21:28
Po-skoro sme mnitelni.
цитирай
2. анонимен - не съм съгласен.Васил Янков
05.09.2011 17:22
За мен тази статия е подвеждаща ако не и платена.Пьрво, икономиката на САЩ не е толкова процьфтяваща-до последно трепериха Китаи дали ще продьлжи да изкупува дьлга им за да продьлжат да си печатат долари без покритие.Второ-Силиконовата долина е в Бьлгария,а в САЩ е Силициевата долина.Трето САЩ не са подписали договори които са задьлжителни за Европа-напр. от Киото и дори специалисти от БАН не са на едно мнение за ползите и вредите от добива на шистов газ а Вие направо с чука по главите-БА-А-М само екстри.За мен статията не е балансирана и някак е подценено чувството ,че читателите са все пак иформирани хора и е поднесена едностранно
цитирай
3. avam - Какво са измислили специалистите ...
12.09.2011 13:31
Какво са измислили специалистите от БАН досега? :))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 526156
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930