Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2011 16:16 - БлизУ и далеч
Автор: svetlaivanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1562 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.09.2011 19:05


Близо и далеч  
Светла Иванова                 
         От година живея в центъра на столицата ни. Уж за по-удобно. Мислех, че като сменя чистия въздух на "Бояна" със смога в центъра ни, сделката ще е добра по няколко причини.

         Първо, разчитах на това, че токът няма да ми спира толкова често. Не стана точно така. Електричеството пак си спира, обаче в повечето случаи е само токов удар. Слава Богу, че повечето уреди имат вградена защита. Е, на ден по един час ми отива в настройване на таймерите на печката, микровълновата, тв приемници, електронните часовници и всичко, което работи с ток, но сякаш положението по се ядва от принудителните вечери на свещи и къпането на бебето на фенерче в крайните софийски квартали.

            Мислех, че и водоноска няма да видя до края на живота си. Преди, в елитния квартал "Бояна", бяхме свикнали да носим кофите като на герана едно време. Тук се оказах права. В центъра не видях цистерни, но за сметка на това, пък толкова често се сменяше цветът на чешмяната вода, че нагледно можех да разказвам на детето приказката за златната река. Само дето след къпането в нея не ставаш нито по-златист, нито по-чист.

           За кратко се радвах и на това, че навсякъде в центъра има ТЕЦ. Докато се оказа, че за късмет точно в нашата стара кооперация парното е вградено в стените и не може да се намалява. Отдавах този проблем на старото, уж по-здраво строителство. В зимните месеци обаче освен с високите сметки, трябваше да се справим и със спането на отворени прозорци при минусови температури навън. Топлата вода по други, неотстраними пречки, невинаги течеше достатъчно гореща.

       В новото ми местонахождение най-много от всичко се надявах, че няма да ми се налага да излизам в големия студ и сняг с метличка и да се вихря като Каспър по покриви, тераси и сателитните чинии (в някои квартали на "Бояна: все още няма кабелна телевизия, съответно и кабелен интернет). Обаче тук най-много се излъгах. От една година насам ползвам един и същ кабелен оператор. Той се обединява, сдружава, обримчва цялата ни сграда с жици, все усилва сигнала си и все никакъв го няма. Виждам единствения техник, който отговаря за района ни, по-често от която и да е програма на телевизора. Говоря по телефона с дежурния оператор за повреди по-често отколкото с майка ми, мъжа ми и всичките ми познати и приятелки, взети заедно. Половин година ни снабдяваше единият съдружник, другата половина - другият, но сигналът не стана по-силен, нито по-добър. От тази една година едва ли и половината време съм имала кабелна телевизия. По предложения от тях договор до 72 часа трябва да ми оправят повредата, което ще рече, че най-късно на третия ден ще има картинка. Да, обаче на четвъртия пак няма. И къде ми излиза сметката? Три дни се моля да ми оправят кабелната, един ден гледам. 3 на 1 за оператора. Който все твърди, че е близо, но се оказва все по-далеч от дома ни.

           Колко по-близо от центъра на София да се приближа до качествените услуги, не знам. В един момент се оказва, че в центъра на услугите проблемите не са наши и все са централни. Чаках момента, в който след години всички по-малки доставчици ще бъдат изкупени от по-големите или ще се слеят помежду си, което ще доведе до окрупняване, съответно до по-голяма конкуренция и по-добра услуга.

         Чаках момента, когато фирмите ще ни ухажват, ще се борят да ни предложат по-добри продукти, независими от дъжд, сняг, вятър и един-единствен техник. Уви! В България явно няма как да стане. Колкото и да се съвкупляват, колкото и жици да опъват и преплитат, кабелните ни оператори си остават далече, много далече от нашите изисквания. И докато се научат помежду си как точно да го правят, ще опъват нас, горките потребители.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Публикувано във в-к "Стандарт":
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=372080



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не се очайвай Светле! Има и по-зле от ...
25.06.2011 18:13
Не се очайвай Светле! Има и по-зле от теб. :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524781
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031