Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2011 12:51 - Джипси таймс
Автор: svetlaivanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1619 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 20.09.2011 19:11


Христос Воскресе!

Великден дойде с писаните яйца, калоричните козунаци – къде с яйца, къде без, с агнешкото – къде с него, къде без него, с всичките ни проблеми и вярата, която ни  остава. Вярата, която ни кара да се борим, да се молим, да запалим свещ в църквите... И с неизменното присъствие на циганите – превзели пространството пред тях.

Да, циганите са тези, които те посрещат, изпращат, досаждат, преследват в центъра на София, пред светите места, по пътя към храмовете,  по пътя ни към Европа. Те са готови за там. Приготвили са легените с китки по 50 стотинки букетчето и тичат след теб да ти ги продадат „за здраве”. Да ти честитят празника срещу 2 лева. Да ти „пазят” колата срещу още толкова. Да ти я измият за бели стотинки или да те напсуват, ако им дадеш жълти. Ей така – за „добро утро”. Царе са да те нахранят със захарен памук. Да ти продадат царевица или семки. Да ти зарадват децата с ябълки на пръчка, със захарни петлета и близалки. Да ти покажат, че и те правят деца, като ти заврат бебето си през прозореца на колата. Да те осведомят, че са гладни. Да те попитат каква майка си, като не искаш да нахраниш и тяхното отроче. Да ти оправят настроението с музиката си в градския парк. Това е тяхната сцена. Същата – за която ние, българите, искаме разрешения от общината за да я ползваме, плащаме, молим се. Те я получават гратис и безвъзмездно – когато и колкото поискат.  С тази разлика, че на тръгване техните шапки са пълни.

Джипси таймс!

Циганите са навсякъде. И навсякъде се чувстват добре дошли. В центъра, пред църквата, по светофарите, в парковете, в големите и в малките градове, в „техните си” квартали. В градския транспорт. Стоката им се продава и купува все още без нужния надзор. За тях няма ХЕИ, полиция, контролни органи, стандарти. Те могат да получават безплатни ваксини, заради лошите хигиенни условия, да не си плащат сметките, да ползват електричество на вересия, да отглеждат коне в апартаменти, да минават с каруци по центъра, да те обиждат по улиците и да ти искат пари. С две думи – добре са си у нас. Затова малцинството в нашата европейска страна е голямо и се множи.  

Според проучване на неправителствената организация „Център за демографска политика” до 2050 г. българите ще бъдат „екзотично малцинство”, ще преобладават циганите.

И кой да ги изгони – идват избори – гласът им е важен, и те са се наредили зад опашката на коня да чакат кой ще им предложи повече. А дотогава да искат наравно с органите за сигурност пари за паркинг.

Тръгнали към Европа трябва да се замислим и за вида ни, с който ще ни посрещнат. Както казват старите хора – по дрехите посрещат, по ума изпращат. Трябват много пари за поправянето на улиците, трябват много дни за почистването им, но една шепа полицаи са достатъчни, за да разчистят градовете ни поне от легените с цветя, нехигиеничните храни, а кръстовищата ни – от нежелани миячи на автомобилни стъкла. Божиите закони са еднакви за всички. Защото само пред Господ сме равни. Държавните пък трябва да се прилагат с еднаква сила.

Интеграцията не е само отглеждане на цигани в добри условия, а приобщаването им към нашите нрави и порядки. Или, по простичко казано, след като ние не си искаме по два лева, когато си честитим празниците – защо циганите по улиците трябва да ни искат? Ако продължаваме да ги търпим, ще излезе прав авторът на популярната в Столипиново и Факултето (и не само там) песничка: „Циганите са народа, българите – гола вода. Оп-оп, баница, да…ба вашта мамица”.

---------------------------------------------------------------------------------

Публикувано във в-к "Стандарт":
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=365851




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rossasommer - "Българите - гола вода!?"
23.06.2011 18:54
Оп! Твърде рядко съм тук, порядките в това "блог-пространство" не са ми твърде ясни и все пак не мога да разбера как е възможно вопиющи простоии да коментират ревностно, а Вашите текстове да остават без внимание. Това някакъв заговор ли е? Или трябва да се спазва някаква специална процедура за да си четен и коментиран? А може би песничката от Столипиново не е чак толкова лишена от смисъл...тъжно, ако е така...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524764
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031