Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2010 17:52 - Бандиера блу
Автор: svetlaivanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1745 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2010 10:58


 

Миналата седмица писах за онази лента от националния ни трикольор – средната, която символизира зелена родина с чиста природа. Или поне така ни учеха в училище. Когато пораснах, нищо такова не видях. Затова може би коментарът ми беше доста черноглед поглед към българската действителност. Бях го нарекла „Фабрика за смет”.

Оказа се обаче, че нашата „фабрика” може да произвежда и друго, освен безхаберно застроени площи, напомнящи за дрехи на килограм, заринати в боклуци след тях. Това са все още единични  кътчета по родното ни Черноморие, които се открояват с уникалната си съхранена и облагородена природа и интересни архитектурни решения. Окичени са с нови сини флагове, които не са наши, но с тях също можем да се гордеем.

Синьото знаме (“Bandiera Blu”) е престижно международно отличие и наистина отличава местата, на които се развява, защото се дава за поддържан плаж и чиста вода. На едно такова се натъкнах съвсем случайно, разхождайки се по крайморската алея във Варна – не случайно обявена за най-добрия град за живеене. Там, между втора и трета буна, на място известно на старите варненци като „офицерския плаж”, има едно такова райско кътче. И ако ме питате ходила ли съм в рая, че така го определям, ще ви отговоря, че не съм, но винаги така съм си го представяла.

Слънчев ден. Дървета, палми, екзотични храсти и цветя. Гладък, равен асфалтиран път. Нито една хартийка или фас по него. От двете му страни - алеи за велосипедисти. Безплатни паркоместа. Усмихнати хора.

Бели, пухкави дивани. Балдахин. Пивки коктейли. Лаундж. (впечатляващо съчетание между дискотека и ресторант). Музика с аромат на море. Леки вкусни закуски.

Деца. Детски площадки. Къщички. Здрави люлки. Цветни пързалки.

Плаж. Безопасен. Спасители на плажа. Чист пясък. Палми. Дървени шезлонги. Летен бар. Музика за сетивата. Уреди за поддържане на форма. Площадки за плажни забавления. Игрища за волейбол и футбол. Осветени дори и през нощта.

Море. Прозрачно. Синьо. Водата в този край сякаш е филтрирана. Можеш да видиш на какво ще стъпиш.

Огромен ресторант. Удобна ратанова мебел. Зеленина. Живи растения от пода до тавана. Саксии, подредени по конец по целите стени.  Кулинарни изкушения. Морски деликатеси. Здравословна храна. Япония в България. Прясно суши. Оризови спагети. Саке. Домашен зелен сладолед. И, ако не вярвате на думите ми, то изкусни готвачи ще приготвят пред очите ви едно от основните си ястия - тепаняки (месо, риба и традиционни или екзотични зеленчуци на плочи, вградени в масите.)   

         Вечер. Подходящо осветление. Музика на живо. Коктейли, майсторски направени пред вас. Безвремие. И спомени, които да създавате.

Гледам това място и се питам – толкова ли е трудно когато инвестираш пари, да направиш нещо, с което да се гордееш. Място, на което ще ти е приятно да ходиш, а не да гледаш да се отървеш от него и да го набуташ на другите. Без осигурени удобства за туристите. Без никакво качество. Без атракции. Без близост до транспортни възли. Без опазена околна среда. Без гледка към морето или планината.

Ако имаш средствата да застроиш огромна площ, защо ти е да  правиш разни безвкусни кутийки – тип панелен блок. Защо ти е да градиш просто място за спане. Никой не идва на море само за да спи. И на никого не му се гледат прострените гащи на съседа отсреща вместо зелени площи и красиви плажове.

За целта обаче ни трябва малко екологично възпитание и желание да ни е чистичко. Не само в хотелската стая, в която след като плащаме искаме да се поддържа, а и извън нея. Лесно е да сложиш табелката „Моля почистете” и да намираш кусури. Трудно е да намериш местата, на които ще те е срам да си хвърлиш фаса.

Така че, търсете сините флагове. Дано все повече такива се веят до българския трикольор.

Знаете какво се получава, когато смесите синьо и жълто. Може пък сините знамена, съчетани с хубавото ни слънце да направят отново ярко избелялото зелено в националния ни трикольор.

Публикувано във вестник ""Стандарт"":
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-02&article=330838




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlaivanova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 524783
Постинги: 137
Коментари: 266
Гласове: 416
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031